Jan Choc – včelař z Králova Dvora

Med pana Choce jsem poprvé ochutnala loni v zimě. Koupila jsem si ho v jedné kavárně v Králováku a jak se říká, byla to láska na první pohled. Tip na tento med jsem uveřejnila na facebookové stránce Berounsko žije. Můj příspěvek viděla rodina místního včelaře a napsali mi, ať se někdy zastavím. Tak jsem se zastavila a tady je rozhovor se včelařem Janem Chocem.

Co dělají včely teď v zimě?

Jakmile venkovní teplota klesne pod 13 stupňů Celsia, zalezou do úlu a zimují. Takže teď jsou schované v úlech. A vylezou zase, až se teplota vyšplhá nad 13 stupňů.

Jak dlouho už se věnujete včelařství?

Je to neskutečné, ale už je to 40 let. V roce 1976 jsem skončil školu, pak jsem byl na vojně a v roce 1978 jsem si pořídil první včely.

Jak jste se ke včelařství dostal?

My jsme ho měli jako předmět ve škole /Vysoká škola zemědělská – obor zootechnik/. Musím říct, že život včel mě zaujal. Jejich život je opravdu inspirativní. Neuvěřitelná je ta jejich pracovitost, a to hemžení v tom úhlu. Navíc včelařství má tu výhodu, že když se ve včelstvu matka /královna/ neosvědčí, tak se zkrátka vymění. (smích)

Co všechno obnáší práce včelaře?

Je to především hobby. Musím dbát na to, aby včely měli co dělat, měli prostor a měli co jíst. Z jara to bývá dobré. Všechno kvete. V tomto období se včely rozvíjejí. Včelí matka je schopná naklást až dva tisíce vajíček denně, ze kterých se po 21 dnech vylíhnou dělnice. Během té sezóny je pak v tom včelstvu kolem sto tisíc včel. Ale jakmile to všechno odkvete, přijdu na řadu já a musím včely přikrmovat. Musím jim připravit rámečky na zimu, aby měly na čem přezimovat. Musím úly seshora izolovat. A přes zimu se taky nenudím. Musím připravit nové rámečky, aby měly včely na čem stavět. Případně připravuju úly zase na další sezónu. A během celého roku musím dbát na zdravotní stav včel.

A čím se takové včely krmí?

Včely krmíme cukerným roztokem. Proto musíte mít připravené velké zásoby cukru a během července a srpna jim dát pořádnou dávku cukru. Já jim dávám zhruba 17 kilogramů. A ten cukr jim dám přímo do těch úlů. Používám čtyřlitrové sklenice s děrovaným víčkem. Do každé sklenice dám tři kilogramy cukru a zaleju to vodou. Včely si to pak vytáhnou. Nejlepší je na to hrubý cukr krystal.

Kolik času včelařství zabere?

To jsem nikdy nepočítal, protože je moje hobby a neskutečná vášeň.

Takže Vás živí něco jiného?

V současné době jsem důchodce. Ale jinak jsem byl semenářským inspektorem Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu. Ta práce se mi svým způsobem líbila, protože to byla práce samostatná a byla to práce venku.

Kolik úlů máte?

Několik desítek. A kolik je to dohromady včel? Odborníci tvrdí, že přes zimu je v jednom úlu 15 až 20 tisíc včel. Tak si to vynásobte. (smích)

Na kolik vyjde sklenička Vašeho medu?

180 korun.

Jak můžeme poznat dobrý med?

Poznáte ho podle chuti. Dobrý med krystalizuje. Med musí být stočený do nové sklenice s novým víčkem, v žádném případě třeba do sklenice, kde byly původně třeba nakládané okurky. A med nesmí kvasit. To je známka, že je tam hodně vody.

Jak med správně skladovat?

Med bychom měli skladovat při pokojové teplotě, určitě ne za oknem a není potřeba ho dávat do lednice.

Jak dlouho takový med vydrží?

Dva roky je optimální doba. Četl jsem ale i článek o medu, který byl dokonce 60 let starý. Ale někteří zase tvrdí, že takhle starý med ztrácí na kvalitě.

A jak se takový med od včel získává?

Když to řeknu ve zkratce, vyndají se včeličkám rámečky z úlů a dáme jim tam nové. Přesuneme se pak do medárny a vidličkou narušíme víčka v rámečcích. Rámečky pak dáme do medometu. Medomet odstředivou silou odstraní med z rámečků. Po stěně pak med přes síto steče do dvacetikilových nádob. A v nich to pak skladujeme. Drobné nečistoty se usadí nahoře. Ty dáme pryč. A je to. A pak už můžeme med stočit do sklenic. Ale pro lepší vysvětlení, Vás pozvu koncem května na tzv. medobraní a ukážu Vám to úplně názorně.